ATVIRAS PEDAGOGAS. ATVIRAS VAIKAS. KVIETIMAS DUOTI IR PAIMTI RANKĄ

Rekomenduojame išbandyti trasą “Pažink Užupiuką”

2019 metų gegužės mėnesį kartu su #walk15 buvo įrengta pažintinė trasa darželio teritorijoje – „Pažink Užupiuką“.

Trasa skirta darželinukams bei jų tėveliams. Maršrutas eina darželio teritorija ir yra skirtas smagiai pasivaikščioti bei susipažinti su lopšelio-darželio vaikų kasdieniais potyriais.

Nuotaikingus „Pažink Užupiuką“ trasos taškų aprašymus sukūrė lopšelio-darželio „Užupiukas“ darbuotojų kolektyvas.

Jei turite #walk15 programėlę mobiliajame telefone, spauskite šią nuorodą (https://walk15.lt/track/1563793f-f931-4384-8c9a-e6701f51208d) arba #walk15 programėlės paieškos laukelyje įveskite trasos pavadinimą “Pažink Užupiuką”

 

1 taškas

STARTAS

Sveiki atvykę į darželio „Užupiukas“ pažintinę trasą! Labai įdomi 380 metrų ilgio trasa skirta aktyviam pasivaikščiojimui. Ji kalvota, tad teks lipti aukštyn ir leistis žemyn, nepamiršti  pasimėgauti garsais ir vaizdais. Keliaudami susipažinsite su gamtos kraštovaizdžiu, pažaisite žaidimų aikštelėje, pramogausite, išgirsite įvairių istorijų apie kalną, medžius, Užupiuko akmenį, jei prireiks-atsikvėpsite.

Didžiausia paslaptis jūsų laukia prie inkilo. Niekada nežinai kada pavyks pastebėti kas ten gyvena. O jūs bent numanote?

Nuoširdžiai siūlome išbandyti Užupiuko aktyvaus pasivaikščiojimo trasą ir susipažinti su darželio „Užupiukas“ vaikų išmėginamais kasdieniais potyriais.

 

2 taškas

„Didžiausias mokytojo menas – pažadinti džiaugsmą kūrybingoje išraiškoje ir žiniose.“, Albert Eištein.

Darželyje „Užupiukas“ smagu…

Turime  daug pramogų!

Kalėdos, Velykos ar Žemės diena…

Veiklos netrūkta niekada!

Spardyti kamuolį ir žaisti galiu bet kada…

Tad liūdesiui vietos visai nėra!

O dar žaidimų zona atskira…

Lipti, čiuožti, bėgti galiu ….

Atėję į 2 trasos tašką, sužaisite žaidimus, papramogausite taip, kaip juos anuomet žaidė mūsų senoliai. Tai vieta, kuri padės atsipalaiduoti ir smagiai praleisti laiką. Pramogaudami įsitikinsite, kaip puiku kartu būti, išsidūkti, pabendrauti.

 

3 taškas

Čia darželyje “Užupiukas”,

Turim trasą mes žingsniukų.

Juk sportuoti kas diena sveika,

Mums tikra tiesa!

Mama, tėti eime taku…

Judame visi kartu!

Dar draugų pakvieskim čia…

Vaikščiojimas tikrai – jėga!

Vaikščioti labai gerai, sveikas kūnas ir jausmai!

 

4 taškas

„Laisvas žmogus nė vieno mokslo neturi mokytis vergiškai (…), prievarta sielai įkaltos žinios yra netvirtos. Geriausias  būdas mokytis yra žaidimas (Platonas, „Valstybė“).

Kastuvėliai, kibirėliai, aukso pilys čia….

Gal pyragą ar bandelę mes iškepkime drauge?

Čia sparnuotosios supynės paskraidins lyg debesų…

Vaivos juostą pasigavę, mes svajosime kartu….

O gal čiuožiam nuo čiuožynes? Kas greitesnis, aš, ar tu?

Juk aikštelėje žaidimų, žaisti mums visiems smagu!

 

5 taškas

5-ame trasos taške prieiname prie darželio „Užupiukas“ medžių šlaito. Medis – tai tvirtybės, jėgos simbolis. Šaknimis jis bando pasiekti žemės centrą, besistiebdamas į dangų nori pakilti virš debesų.

Pats didžiausias medis darželio „Užupiukas“ šlaite yra kaštonas. Pavasarį pražydęs akį džiugina įspūdingais, kvapiais žiedais. Rudenį dovanoja vaikams daug kaštonų. Kai kurios tautos tikėjo, kad kaštonai turi magiškų savybių. Anot jų norint apsisaugoti nuo ligų, tereikia kišenėse ar piniginėse nešiotis šių medžių sėklų. Kaštonų sėklos taps laimės, sėkmės amuletais.

 

6 taškas

Vos tik įkopsi į Užupiuko kalną, pakelk akis į dangų. Ten pamatysi skaisčią saulę, kuri kasas įpynė į įvairiausių medžių raizgalynę. Dar tu išvysi žydrą dangų, kuriam visi paukšteliai nardo. Nuo kalno būtinai pasigrožėk gamta: aukštais medžiais ir paukšteliais čiulbančiais juose. O kai akytės pasisotins gamtos grožio, patogiai įsitaisęs ant kalniuko, užmerk akis, lėtai įkvėpk ir pagalvok, kaip dabar jauties.

 

7 taškas

Klevai yra vieni gražiausių Lietuvos medžių, tautosakos apdainuoti, žynių ir išminčių įvertinti. Darželyje „Užupiukas“  7 trasos taške jų auga visa giraitė.

Klevai įspūdingi savo lapija. Pavasarį  klevų lapai būna žalios spalvos, o rudenį – tiesiog neįmanoma atsispirti spalvų žaismui: geltonos, oranžinės, raudonos spalvos…  Augimo pradžioje lapai būna ploni, švelnūs, nelygiu paviršiumi, gelsvi, o vėliau jie didėja, užauga iki 5 – 12 cm ilgio ir būna tokio pat pločio, tampa žali. Lapų viršutinė pusė tamsiai žalia, o apatinė – šviesiai žalia. Žiedai pasirodo kartu su besiskleidžiančiais lapais. Jie yra smulkūs, dažnai be apyžiedžio, vienalyčiai, dvilyčiai, taip pat kvepia medumi, yra nektaringi.

Ar pažįstate klevo sulos lašėjimą, ar ragavote… ?

O kas gi nemėgdavo ant nosies klijuoti klevo „nosytes?..“ Išbandysime.

 

8 taškas

Darželio „Užupiukas“ vaikai rūpinasi „Sparnuotais draugais“, kasmet keliami inkilai darželio teritorijoje.  8-ame trasos taške galime stebėti medžiuose esančius inkilus. Šiuose inkiluose dažniausiai apsigyvena musinukės, zylės, varnėnai. Darželinukai žino – inkilus kiekvieną rudenį būtina išvalyti. Norint stebėti paukščius, stogelį ar inkilo sienelę galima tvirtinti lankstais bei kabliuku. Tačiau nereikia pamiršti, kad sparnuočiai perėjimo metu jautriai reaguoja į bet kokį trikdymą. Apsigyvenusiems sparnuočiams netrukdysime, o tik ramiai stebėsime, kaip jie įsikūrė inkile bei stengsimės pažinti juos iš balsų, žinoma pamėgdžiosime…

 

9 taškas

Štai akmuo išdygo darželio ,,Užupiukas” kieme, pastatė jį menininkas Tadas Gutauskas. Akmuo nepaprastas, stebuklingas – Užupio respublikos prezidentas Romas Lileikis vaikams yra pasakęs: ,,Jeigu kiekvieną rytą paliesite šį akmenį diena bus sėkminga…”.

Tad, kas rytą mielas vaike, ranką dėki ant akmens, norą tyliai sugalvoki ir svajoki…

 

10 taškas

FINIŠAS

Pradėjome pažintį su #WALK15  darželio „Užupiukas“ trasa nuo starto 1 taško.

Stebėjome darželio aplinką, bendravome, svajojome, išmokome, sužinojome, kur klevų giraitė, kur kaštonas, tuja kur auga, kur kokie paukščiai apsilanko, kur gyvena. Pramogauti sumanome, čiumpame kamuolį ir į sporto aikštelę, pavargstame smėlio dėžę atidarome. O pastatę smėlio pilį klausomės istorijų įdomiausių. Apie akmenį kur stovi ir darželio pradžią mena, apie kalną, kaip jis keičiasi kas sezoną: pavasarį džiugina žaluma, vasarą gaiviu pavėsiu, rudenį medžių lapų spalvų įvairove, o žiemą – smagiais pasičiuožinėjimais.

Smagu ištisus metus. Laukiame.

Ėjome ir priėjome- Finišą. Žingsnelius skaičiavome, supratome, kuo mažesnis vaikelis tuo daugiau žingsnelių žengia…todėl darželio „Užupiukas“  trasa ilga ….

Kokį rezultatą gavome? Gerą nuotaiką, bendravimą, malonų nuovargį… Smagu ištisus metus. Laukiame.